Sdružení MEZI ŘEKAMI mapuje historii meziříčí Vltavy a Sázavy, odkaz prvního jahodáře R. Strimpla, totální vystěhování obyvatel regionu za II. svět. války.

Rudolf Strimpl

První jahodář v Čechách

Rudolf Strimpl v PDF – ukázka z publikace

Historie jahod Rudolfa Strimpla

Rudolf StrimplŽivotopis Rudolfa Strimpla, jeho rodu a vše o pěstování jahod v Čechách bude zveřejněno v samostatné kapitole chystané publikace Mezi Vltavou a Sázavou - Krňany 950, která vyjde v srpnu 2011 v rámci oslav 115 let jahod
v Čechách.

Úvodem:
Jahody se táhnou napříč světovými dějinami. Podle archeologických nálezů již člověk z doby kamenné jedl planě rostoucí jahody.
První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od řeckého lékaře Hippokrata a ve starém Římě byly jahody považovány za lahůdku. Ve středověku pěstovali jahody mnichové ve svých klášterních zahradách a tyto červené plody nesměly chybět ani na zámeckých hostinách. První odrůdy jahodníku se podobaly asi nejvíce dnešním lesním jahodám, ale u zrodu prvních velkoplodých odrůd byly až jahodníky dovezené z Ameriky, které pěstoval mj. zahradník francouzského krále Ludvíka XV.

Jedním z propagátorů tohoto ovoce v Čechách byl Rudolf Strimpl, správce na dvorci Chlistov v Teletíně na Neveklovsku. Od roku 1896 zde jahody šlechtil a ve velkém začal pěstovat své velkoplodé odrůdy Goliáš na původně neúrodném statku. Díky svým zkušenostem z cest po Americe začal půdu pro jahody, maliny, ostružiny, borůvky zúrodňovat hnojem od dobytka. Na statek Chlistov záhy dovezl parní stroje a zavedl na svoji dobu revoluční silážování krmiva pro zimní období. Jeho láskou byly také včely.
Kromě lahodné chuti si sladké červené plody získaly obyvatele českých zemí i svými zdraví prospěšnými účinky. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, na ovoce mají nečekaně vysoký obsah vláknin. Babky bylinářky je doporučovaly k pročištění zažívacího traktu a také ke zlepšení sexuální výkonnosti. Na tu působí zinek obsažený v semínkách jahod.
Obsah zdraví prospěšných látek se liší podle odrůdy a také podle sezony. I jahody totiž, podobně jako víno, mívají dobré a špatné ročníky.